Tips till den som vill förbättra sin parkour

Parkour är en ganska vågad sport som kan göras i princip var som helst – i skogen, i stan, inom- eller utomhus, på hustak eller i källare. Det allra populäraste hos parkourutövare är att träna sporten utomhus, gärna centralt i en stad där den täta bebyggelsen bidrar med många roliga hinder.

Parkour är ett härligt sätt att träna på nu när våren står och knackar på dörren. Alla kan utöva den, men för att lära sig många av teknikerna krävs både god form och (ibland) gott mod. För den som redan är i hyfsad form och har börjat träna på de mest grundläggande sakerna, så som landning och muskelövningar, kommer här ett par tips på hur man kan ta sig vidare.

Hitta rutter

Hitta en rutt i din stad där det finns många hinder i lagom storlek som du känner dig trygg med att ta dig förbi. Utforska nu din styrka och din kropp och se vad som passar för dig. Att gå en lagom svår rutt är ett mycket bra sätt identifiera sina styrkor och svagheter, samtidigt som man tränar de grundläggande teknikerna. Se till att anpassa rutten efter de tekniker du inte bemästrar för snabbast inlärningsprocess.

Peka och spring

Ställ dig någonstans, gärna i en stad, och peka slumpmässigt med fingret på en fast punkt. Du ska nu göra det som krävs för att ta sig dit, även om hindren på vägen fram kan verka svåra till en början. Hitta en rutt dit och tänk igenom innan vilka tekniker som krävs för att ta sig förbi hindren på vägen.

Den här metoden kan ta minuter, timmar, dagar, eller till och med år beroende på vart ditt finger pekade. Faktorer som naturlig begåvning och hur hårt man tränar spelar naturligtvis också in. Det viktigaste är att se till att man gör framsteg hela tiden – även om det sker långsamt.

Välj rätt skor

Att träna parkour kräver bra skor,  både fäste och skador blir bättre med väl investerade skor. Många väljer därför att se över utbudet av löparskor eftersom de generellt håller en hög nivå. Outdoorexptern är en våra favoriter när det gäller att handla på internet.