Tips för att rama in bilder och foton i svart

Ska du rama in bilder, foton eller affischer till ditt hem och som en del i inredningen? Den bästa färgen att göra det med är svart. Svarta ramar tar inte bort fokus från själva tavlan eller fotot utan hjälper att betona den. Dessutom är det en klassisk snygg färg som flätar samman hela inredningen och helhetsbilden av rummet. I den här texten har vi listat de bästa tipsen för att välja rätt svart ram och inramning.

Svart tar fram helthetsbilden

Tavelväggar med bilder och ramar i olika storlekar är en både personlig och snygg inredningsdetalj som sedan en tid varit en stor inredningstrend. Oavsett om du väljer bilder som harmonierar med varandra, eller skapar en härlig blandning av olika motiv du gillar, finns det flera saker att tänka på när du ska välja ram. Att välja en svart ram till en tavelvägg är självklart: Genom att blanda olika färger och konststilar (illustrationer, foton, måleri och så vidare) hjälper den svarta färgen att sammanhålla alla olika stilarna och gör att helhetsbilden av tavelväggen blir harmonisk i allt kaos.

Det finns egentligen ingen gyllene regel för vilken typ av ram man bör välja till en bild. Det viktiga är att utgå från varje enskild bild och sedan titta på vad det är du vill framhäva i bilden. Svart hjälper dig alltid med att framhäva det du vill i bilden. Men en svart ram är inte bara en svart ram. Du kan ha 20 olika svarta ramar och de kan ta fram helt olika saker i bilden.

Att välja tjocklek och glas

När du bestämt dig för en svart ram (vilket du borde göra) måste du fortfarande välja tjocklek på ramen. Ett tips är att med en större tavla bör ramen växa med, så att det blir lite proportionerligt. Många säger att de vill ha en smal ram för att den inte ska ta över bilden, och det är klart att fel tjock ram kan förstöra bilden totalt. Men en smal ram kan också bli märkligt om bilden är väldigt stor. Då blir ramen bara som ett svävande streck, och ramen ska ju fånga bilden och förstärka den.

Det finns även olika glas att välja mellan. Många rammakare menar att clarityglas är bäst. Det har bättre hållbarhet än de andra glasen som finns att köpa. Dessutom är det reflexfritt och tar bort 70 procent av UV-strålningen, vilket gör att färgen i bilden står sig längre och snyggt inramat med en svart ram, vilket du hittar hos BGA Fotobutik.