Sveriges 5 bästa MTB-leder

I denna blogg från våra mountainbikeåkare får vi tips om några av de bästa MTB-lederna i landet. Listan är förstås subjektiv, men oavsett vilken av nedanstående platser du väljer att besöka kommer du sannolikt inte bli besviken!

Kinnekulle

Kinnekulle sträcker sig som mest 306 meter över vattenytan och är därmed en av de högsta bergen i Västsverige. Denna MTB-led bjuder på fantastiska vyer från det omgivande landskapet inklusive sjön Vänern, vilket är landets största sjö. Tack vare sin höjd erbjuder Kinnekulle goda förutsättningar för downhillcykling, medan andra leder är belägna vid bergets planare ytor.

Åre Bike Park

Åre Bike Park bjuder på utmärkt terräng, och antalet liftar är imponerande. Dessa faktorer har gjort att Åre har blivit en av de främsta destinationerna i Europa för cyklister. Totalt finns här 30 leder som tillsammans ger ungefär 40 km av downhillcykling. Lederna är märkta enligt samma skala som används inom den alpina skidåkningen, där den gröna symbolen indikerar att leden är lätt, blå spår är lite svårare, röda är avancerade och de svarta spåren endast lämpar sig för experter.

Gesunda Bike Park

Gesunda Bike Park är belägen på ett mindre berg med ett större nätverk av downhill-leder. Här finns även leder för freeridecykling, med banor som är supersnabba och har flera hinder att bemästra. Gesunda ligger utanför Mora i Dalarna.

Kläppen Bike Park

Kläppen Bike Park öppnade sommaren 2008 och erbjuder en kombination av downhill, freeride och crosscountry (XC). Här finns leder för alla! Denna cykelpark har tagits fram av erfarna cyklister och har leder för såväl nybörjare som experter. Kläppen ligger i Transtrand i Sälen.

Järvsö Bergscykel Park

I Järvsö finns en cykelpark som hämtat inspiration från Kanada. Den lilla orten Järvsö med omkring 5 000 invånare har plötsligt blivit något av ett mecka för cyklister, tack vare några vänner som fastnade för mountainbikecykling. En av dessa, Lars Lööw, besökte 2007 den världsberömda cykelparken i Whistler, Kanada och bestämde sig för att försöka skapa något liknande, om än mer småskaligt, i den lokala skidbacken. I och med detta har Lars och hans vänner lyckats sätta Järvsö på kartan.

När du beger dig ut på cykeln gäller det att vara förberedd. Ha rätt utrustning och se till att du har cykellampan laddad när mörkret faller på.