Bör en raktvål innehålla talg eller glycerin?

Du som under en längre tid har rakat dig på traditionellt vis känner säkert till debatten om raktvålar alltför väl: talg eller glycerin? Vilken tvål är bäst för dig och vilken ger det lödder du behöver? Här försöker vi bena ut skillnaderna mellan raktvålar med talg och glycerin.

Raktvål med talg

Talj är ett ämne som tillverkas av animaliska fetter. Eftersom det länge har använts som den främsta raktvålen för våta rakningar, hävdar många entusiaster att raktvål med talg ger det bästa löddret. Oavsett om man föredrar mjukare eller hårdare tvålar, eller till och med rakkräm, är det denna raktvål som många entusiaster hävdar är den allra bästa.

Denna typ av raktvål återfuktar dessutom huden på ett riktigt bra sätt. Till skillnad från vad många tror täpper inte själva talgen igen dina porer. Det är istället de kemikalier som tillsätts i tvålen som gör detta. Med det i åtanke bör du vara noga med att läsa på etiketten och undvika att köpa en raktvål som innehåller onödiga kemikalier.

Raktvål med glycerin

En raktvål som innehåller glycerin kan tillverkas från antingen animaliskt fett eller andra oljor såsom kokosnötsolja, olivolja, sheasmör, arganolja eller marockansk olja. Det är förståeligt att långt ifrån alla män vill använda animaliskt fett i ansiktet. Generellt sett väljer många män därför en raktvål med glycerin eftersom de vill ha ett veganskt alternativ, vilket förstås inte är möjligt när det gäller tvålar med talg. Denna typ av raktvål kan dessutom vara lite mildare för män med känslig hy.

Det är viktigt att sticka hål på den myt som säger att raktvålar med glycerin skulle vara sämre än andra tvålar. Även om vissa tycker att en raktvål med glycerin inte löddrar lika bra eller enklare löses upp i vatten, finns det många raktvålar med glycerin som har väldigt goda löddringsegenskaper.

Det är även viktigt att känna till att det finns bättre och sämre val av raktvål i bägge lägren. Huruvida du ska välja en tvål med talg eller glycerin beror därför främst på personlig preferens. Det enda som har någon betydelse är att tvålen förbereder och skyddar ditt ansikte på rakning.