Cykelkläder för kyligare dagar

Cykelkläder för kyligare dagar

I kyligare väder, såsom under höstens kallare dagar, kan det vara värt att satsa på cykelkläder som täcker hela benet, d.v.s. cykeltights, eller byxor som täcker från knäna och uppåt. Likt cykelshorts har många tights och kortare cykelbyxor inbyggd vaddering. Du bör därför välja ut dessa utifrån samma riktlinjer för passform och komfort som du väljer cykelshorts. Cykeltights är ofta väderresistenta och kan ha reflekterande detaljer för mörkare cykelturer, vilket det som bekant kan bli en del när hösten går mot vinter.

Cykeljackor

De två viktigaste sakerna du bör ha i åtanke när du väljer en cykeljacka är huruvida den kommer hålla dig varm och huruvida den kommer hålla dig torr. Vissa jackor uppfyller bägge dessa krav, men det är viktigt att du tar hänsyn till följande:

  • Hur varmt är “varm”? Den jacka du väljer för vintercykling i Stockholm kommer sannolikt skilja sig åt från motsvarande plagg om du är bosatt i Piteå. Du bör dock inte pälsa på dig alltför mycket, eftersom du kommer värma upp kroppen under cykelturens gång. Jackor som ger maximal värme skyddar dig även mot vind och isolerar en del, främst framtill på jackan och på ärmarna.
  • Spår SMHI att det kommer bli regn? I sådana fall bör du införskaffa en vattentät cykeljacka. Dessa är ofta längre i ryggen och skurna så du på ett bekvämt sätt kan luta dig framåt på din cykel. Vissa cykeljackor av denna typ har en stor huva som du kan bära över din cykelhjälm. De flesta av dessa jackor ger dock minimal isolering, men denna brist kan du överbrygga genom att bära flera lager cykelkläder. De andas dessutom sämre än andra jackor, men kommer å andra sidan hålla dig torr även under en längre cykeltur i regn.
  • Är vädret oklart? Om väderförhållandena indikerar en mild vinter, bör du hålla utkik efter en vattentät jacka. De har en låg vikt och skyddar mot vind. När du inte använder den kan du stuva undan den i en ficka eller i din ryggsäck. Vissa cykeljackor kan enkelt förvandlas till en väst tack vare ärmar som fästs med dragkedja. Dessa kan du använda året runt.